The Invisible City (Kakuma)

Lieven Corthouts

Thema vluchtelingencrisis, Afrika

Is het mogelijk om een thuis op te bouwen op een plaats die 'nergens' heet? Regisseur Lieven Corthouts woonde meer dan 4 jaar in een Afrikaanse vluchtelingenkamp met die naam en ontdekte dat ‘nergens’ ook ‘onzichtbaar’ is voor de buitenwereld. 

 

Het Keniaanse kamp Kakuma (letterlijk ‘Nergens’) bestaat al 20 jaar en is intussen uitgegroeid tot een soort stad waar meer dan 100.000 mensen leven, onder hen veel kinderen zonder ouders. De Belgische regisseur Lieven Corthouts, die eerder reeds indringende documentaires in Ethopië draaide, verbleef er jaren, bouwde vriendschappen op en deelde de dagelijkse realiteit met de bewoners. Als hij niet aan het filmen was, gaf hij er les of werkte er in een winkel.

Zijn langdurige verblijf gaf hem een ongeziene kans om het leven van vier jonge vluchtelingen in het kamp in beeld brengen. Claude en Nyakong zijn net toegekomen in het kamp, Khadijo en Nyamuch wonen er al heel hun leven. Corthouts toont tot wat de kinderen in staat zijn en legt de dynamiek van het kamp bloot. De kinderen grijpen alle mogelijkheden aan om in het kamp een nieuw leven en een toekomst uit te bouwen. Maar kan dit wel? Kan Kakuma een nieuwe toekomst bieden of is het slechts een wachtkamer waar je beste optie een gevaarlijke reis naar Europa is?

Extra informatie:

Extra: nabespreking met regisseur mogelijk

Geschikt voor
  • 14+
Categorie
  • 2de secundair
  • 3de secundair
Deze activiteit

Datum: af te spreken
Tijd: af te spreken

Locatie:Cinema Aventure
(Centrumgalerij Blok II 57, 1000 Brussel)Cinema Galeries
(Koninginnegalerij 26, 1000 Brussel)

Prijs: € 4,00 per leerling
Aantal vrije plaatsen: 200

 Dit evenement heeft nog geen datum.
Unieke referentie van deze activiteit: 1000

Selecteer het overzicht waarnaar je terug wil: