Stranger in Paradise

Op een eiland in de Middellandse zee, op de grens met fort Europe, neemt een groep vluchtelingen plaats in een onthaalklas waar een leraar (Valentijn Dhaenens) hen opwacht. Er ontspint zich een drieledig welkomstwoord: aanvankelijk afwijzend en ontnuchterend, nadien vol empathie en goede wil en tot slot komt hij op de proppen met complexe regels en onbegrijpelijke procedures waaraan ze moeten voldoen.

Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt Stranger in Paradise de machtsverhouding tussen Europa en migranten. Wir Schaffen Das. Of toch niet? En aan welke voorwaarden en kosten? De botte maar intelligente aanpak van regisseur Guido Hendrikx is confronterend en wekt vragen op bij de kijker: werkten deze vluchtelingen uit vrije wil mee aan deze documentaire? Werden ze gecast voor de documentaire? Wat wil de filmmaker precies bereiken met deze film? Dit is een zeer krachtige en heldere film om vervolgens een debat mee op gang te trekken in de klas!

 

+ Natraject met regisseur Guido Hedrikx en acteur Valentijn Dhaenens mogelijk. I.s.m. 11.11.11

IN 2017 stelt 11.11.11 MIGRATIE EN VLUCHTELINGEN centraal in zijn campagne.

Wereldwijd zijn 65 miljoen mensen op de vlucht voor conflict en vervolging. Miljoenen anderen ontvluchten armoede, klimaatverandering, ongelijkheid… 11.11.11 werkt elke dag aan deze structurele oorzaken van migratie. In zijn nieuwe campagne vraagt het daarom een rechtvaardig migratiebeleid dat grondoorzaken aanpakt, maar ook veilige en legale migratieroutes aanbiedt. Een beleid dat de rechten van migranten respecteert. Een beleid dat verbindt. Want we zijn allemaal mensen, onderweg naar beter.

In de documentaire Stranger in Paradise sta je met je leerlingen stil bij deze thema’s. Hoe voelen migranten zich als ze arriveren in Europa? Wat staat hen hier te wachten? Hoe gaat Europa om met mensen die gevlucht zijn? Meer info www.11.be/campagne2017.

Extra informatie:

Nederlands ondertiteld.

Lesmap beschikbaar Lessen in het donker.

Geschikt voor
  • 14+
Categorie
  • 3de graad secundair
Deze activiteit

Datum: af te spreken
Tijd: af te spreken

Locatie:Cinema Galeries
(Koninginnegalerij 26, 1000 Brussel)

Prijs: € 4,00 per leerling
Aantal vrije plaatsen: 200

 Dit evenement heeft nog geen datum.
Unieke referentie van deze activiteit: 971

Selecteer het overzicht waarnaar je terug wil: