Noces

De hechte band tussen Zahira en haar ouders komt onder druk te staan als ze moet trouwen met een Pakistaanse man, zoals de traditie wil. Ze staat voor een hartverscheurende keuze. Sterk portret van de dilemma's van tweedegeneratie-immigranten, dat zich ontvouwt als een Griekse tragedie in hedendaags Brussel.

De jonge beloftevolle actrice Lina El Arabi speelt een prachtrol als Zahira, het tienermeisje dat met haar Pakistaanse familie in België woont. In het eerste gedeelte van de film lijkt de familie niet zo traditioneel. Zahira is zwanger en overweegt abortus te plegen. Ze kan daar met haar broer en vader op een normale manier over praten. In het tweede gedeelte van de film komt de aap echter uit de mouw: haar ouders willen toch dat Zahira met een Pakistaanse man gaat trouwen. Ze stellen alles in het werk om dat te realiseren. Zelfs haar zus wordt ingevlogen om Zahira te overtuigen haar ouders niet teleur te stellen. De broer van Zahira zit tussen twee vuren: enerzijds wil hij zijn vader niet afvallen, anderzijds snapt hij zijn zus.

Het thema ‘gedwongen huwelijk’ bij Pakistaanse families krijgt in deze film een Westers tintje door de twee werelden waarin Zahira moet leven en waartussen ze een keuze moet maken. Het spel van Lina El Arabi is om van te smullen. Door de vele close-ups lijkt het of de kijker als het ware in haar hoofd wordt getrokken en al haar gemoedstoestanden van zeer nabij mee kan beleven.

Lina El Arabi: een naam om te onthouden. Van de eerste tot de laatste minuut draagt deze jonge actrice de film. Ze weet altijd de juiste emotie op te roepen.

 

Stephan Streker, België, 2017, 95’

Frans en Urdu gesproken, Nederlands ondertiteld

Geschikt voor
  • 16+
Categorie
  • 3de graad secundair
Deze activiteit

Datum: af te spreken
Tijd: af te spreken

Locatie:Cinema Galeries
(Koninginnegalerij 26, 1000 Brussel)

Prijs: € 4,00 per leerling
Aantal vrije plaatsen: 200

 Dit evenement heeft nog geen datum.
Unieke referentie van deze activiteit: 976

Selecteer het overzicht waarnaar je terug wil: