Gitte

FroeFroe i.s.m. Blazersensemble I Solisti del Vento

Toen Gitte 5 jaar was, werd ze door haar moeder achtergelaten bij een weeshuis. Haar moeder, de “rosse” was gezelschapsdame in de kroegen en zo had ze menig Spaans soldaat in haar bed gekregen. Gitte is niet mooi maar grappig en slim en ze leert haar vrouwtje staan in het weeshuis. Ondertussen vertelt ze verhalen over haar Spaanse vader die zeker koning is, rijk, groot en heel sterk.  Als ze dertien is, wordt ze verkocht aan rondreizende kwakzalvers. Ze eten ratten, rauwe uien en zwart brood. Ze leert  zakkenrollen van haar “lief”, Karel De Kerkpisser. En dan wordt ze betrapt en veroordeeld tot de galg. Zo gaat dat met dat soort meisjes.

Maar, Gitte heeft geluk. Ze heeft één aandenken aan haar vader, een "camee". De rechter ziet het zegel op die halsketting en bedenkt dat dit kind van een invloedrijke Spaanse hertog, weleens nuttig kan zijn om te spioneren. Gitte kan kiezen tussen de galg of naar Sevilla gaan en daar de Spaanse aanvalsplannen achterhalen en kopiëren. Ze kiest voor het leven.

Zwaar kotsend vaart ze naar Spanje. Ze leert onderweg Spaans spreken en lezen. In Sevilla aangekomen overtuigt ze haar vader, die nooit geweten heeft dat hij een kind had in Vlaanderen, dat ze zijn echte dochter is. Ze wordt populair in de stad en alle jonge mannen zijn zot van haar. Haar opdracht wordt bijzaak, ze geniet met volle teugen van jong, vrij, rijk en verliefd zijn.
Maar het brandmerk op haar schouder verraad haar. Ze is en blijft een galgenmeid, een dievegge. Ze is nu zwanger van haar man die haar wil vermoorden. Zijn eer staat op het spel. Hij zal Gitte achtervolgen tot in de brandende hel van het belegerde Vlaanderen.

 
Bij deze voorstelling hoort ook een lesmap. Je kan die hier downloaden.

Lees hier de recensie die in Gazet van Antwerpen verscheen.

Lees hier de recensie van Bert Hertogs.

 

Een superspannende maar ook humoristische en poëtische voorstelling, naar het bekroonde boek GALGENMEID van Jean-Claude van Rijckeghem & Pat Van Beirs.
Na de tekstuele HELENA voorstelling, gaat FroeFroe terug naar een meer conceptueel figurentheater project. Beeldend theater voor tieners met een sterk verhaal als uitgangspunt vol heerlijke visuele en muzikale momenten.

 

http://www.froefroe.be/nl/production/7163/gitte

Gemaakt en gespeeld door een overdonderende topcast met Mieke Laureys, Annelore Stubbe, Julie Delrue, Dries De Win en Filip Peeters, Tim Oelbrandt en Jonas De Wulf in een regie van Marc Maillard. Gitte krijgt ook fabelachtige livemuziek van "I Solisti del Vento" o.l.v. Francis Pollet.

Geschikt voor
  • 12+
Categorie
  • 1ste graad secundair
  • 2de graad secundair
Deze activiteit

Datum: do 01.03.2018
Tijd: 13:30–15:00 h

Locatie:Zinnema
(Veeweidestraat 24/26, 1070 Brussel)

Prijs: € 7,00 per leerling
Aantal vrije plaatsen: 19

 De registratieperiode voor dit evenement is helaas al voorbij.
Unieke referentie van deze activiteit: 983

Selecteer het overzicht waarnaar je terug wil: