Mouchette

Door Arne Sierens

Theater Een eenvoudig maar aangrijpend en knap stuk modern volkstheater.

Mouchette en Arsène wankelen door de wereld.

Mouchette moet als meiske van 14 voor haar jonge zusje zorgen en het huishouden van haar zieke moeder bestieren. Arsène is platzak, kwaad en verloren omdat zijn vrouw niets meer van zich heeft laten horen.

Wanneer het komt tot een ontmoeting, ontstaat ongewild een vreemde samenhorigheid waaraan ze zich allebei vastklampen. Mouchette verstrikt zich in leugens en uitvluchten. Arsène komt te weten dat ze droomt van het schoolfeest waar ze flamenco zal dansen in een echt spaans kleed.

 

Een pijnlijk maar vooral ook een straf en grappig verhaal dat jongeren in een situatie van mantelzorg door en door kennen. Eén op vijf schoolgaande jongeren bevindt zich in een mantelzorg situatie; in Vlaanderen zo’n 20.000 tot 40.000 jongeren. Toch blijven jonge mantelzorgers vaak onder de radar.


Geen onschuldig stuk maar eentje dat wel altijd enorme bijval heeft gekend bij pers, publiek en vooral ook jongeren. Mouchette veroverde in 1990 binnen- en buitenlandse podia en zette Sierens als auteur op de kaart. De tekst werd in 1990 bekroond met de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs en de SABAM-prijs. 

 

 

Sinds die ‘oerversie’ van Mouchette heeft Sierens zich drie decennia verder een weg gebaand van auteur, over regisseur, tot volbloed theatermaker. Sierens grijpt een scharniermoment in zijn artistieke loopbaan aan om ‘zijn’ Mouchette opnieuw voor het voetlicht te brengen. Precies 30 jaar later beleeft Mouchette haar tweede première, met een volledige ‘remake’ met verregaande ingrepen naar inhoud en naar vorm.

Bekijk zeker ook deze reportage van de VRT Journaal.

Als omkadering is er een gesprek met Arne Sierens en/of mantelzorgers.

Credits

Tekst Arne Sierens Met Anemone Valcke, Wouter Bruneel, Myrddin De Cauter, Jean-Yves Evrard, Muziek Myrddin De Cauter en Jean-Yves Evrard Decor Guido Vrolix Regie Arne Sierens Productie Arne Sierens ism Per Podium

Doelgroep(en):

5M
Secundair - 5de jaar
6M
Secundair - 6de jaar

Duur:

60 minuten

Prijs:

€ 8.00 / leerling
Omkadering inbegrepen

Aantal vrije plaatsen:

Zie de data onderaan

 Reserveren

Reservatie maken

Kies één van de onderstaande data

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen Reserveer
di. 16-11-2021 10:30 ZINNEMA volzet
di. 16-11-2021 13:30 ZINNEMA 200 Reservaties zijn al afgesloten