Pelikaanstraat 20

Film Wat zijn de gevolgen van migratie op de persoonlijke levens van de generaties die volgen? Aminata Demba reist naar Mali in het voetspoor van haar overleden vader. In Mali is “aller en aventure” een bekend gezegde. Jonge mannen worden er aangemoedigd om elders dan in hun eigen nest de vleugels uit te slaan om een échte man te worden. Ook haar vader vertrok als jonge Malinese nomade uit zijn geboorteland om de wereld rondom zich te ontdekken. Zijn avontuur bracht hem in verschillende Afrikaanse landen maar uiteindelijk kwam hij begin jaren zeventig als expat terecht in de diamantsector van Antwerpen. Een tijdelijk plan werd permanent verblijf.

Via haar zoektocht komt ze in aanraking met de huidige generatie twintigers in Mali. Ze ontmoet ambitieuze vertrekkers, blijvers en terugkeerders. Haar reis leidt tot ingrijpende persoonlijke verhalen, tot confronterende momenten, maar vooral ook tot inzichten die voor vele jongeren herkenbaar zullen zijn, zowel in Mali als België, ongeacht hun afkomst.

Pieter Embrechts: "Met veel ontroering en kippenvel heb ik je tocht gevolgd. Prachtig in beeld gebracht, straf gemonteerd maar bovenal een eerlijk en persoonlijk verhaal dat beklijft. Ik hoop dat veel mensen je prachtige verhaal mogen zien."
Marijn Prakke: "Om vanuit je eigen geschiedenis zo loepzuiver het grote verhaal te vertellen op een manier die heel erg binnenkomt maar niet door clichés die ik buiten me kan houden, maar die mij in de positie zet van 'een mens in een situatie'. En je spreekt mensen zo aan op die gedeelde menselijke ervaring dat er geen ruimte is voor clichés."

Korte versie documentaire 


Bij deze film hoort een lesmap.
Film 53’ + nabespreking met Aminata Demba 30’ à 45’


Credits

Leslie Verbeeck, België, 2017, 53’, Frans, Nederlands en Malinees gesproken, Nl ondertiteld

Doelgroep(en):
3M Secundair - 3de jaar
4M Secundair - 4de jaar
5M Secundair - 5de jaar
6M Secundair - 6de jaar


Prijs:  € 5.00 per leerling

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren


Reservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Aantal plaatsen
Af te spreken / Cinema Palace (Anspachlaan 85, 1000 Brussel) 100 Inschrijvingen zijn afgesloten
ma 15.10.2018 13:15 - 14:05 Molièrezaal Anderlecht (Aumalestraat 2, 1070 Anderlecht) 50 Inschrijvingen zijn afgesloten