Rosalba

Door: Alexandra Aerts

Muziektheater Rosa en Alba zijn zussen, twee tegenpolen. Alba wacht, als een ijsschots in de branding. Alba is triest, ze heeft het koud, haar glimlach is bevroren. Rosa leert haar een lied. Het lied van de luit van John Dowland.

Rosalba is een woordeloze muziekvoorstelling voor peuters en kleuters over twee zussen die tegenpolen zijn. Alba, gespeeld door topluitiste Sofie Vanden Eynde, is triest, haar glimlach is bevroren. Rosa, gezongen door sopraan Lieselot Dewilde, leert haar een lied, het lied van de luit van John Dowland.

Rosalbis ontstaan uide muziek van John Dowland en tijdgenoten, een schilderij van Sandro Botticelli, het prachtinstrument dat luit heet, de fascinatie voor de combinatie: kinderen versus klassieke muziek en de dieprode kleur van de granaatappel.  

John Dowland was een zanger, luitist en componist uit de Engelse Renaissance. Hij staat bekend voor zijn melancholische composities.  

‘De madonna van de granaatappel’ is een schilderij van Sandro Botticelli, een kunstschilder uit de Italiaanse Renaissance. Botticelli ontwikkelde een steeds herkenbaardere stijl, met droevige gezichtsuitdrukkingen. Hij schilderde zijn personages alsof ze een scène speelden. De granaatappeis één van de oudste, bekende vruchten uit het Middellandse Zeegebied.  Op oude schilderijen werd hij vaak afgebeeld als symbool voor vruchtbaarheid. Het was de favoriete boom van de Griekse godin Aphrodite.  

De luit is een getokkeld snaarinstrument en was één van de meest populaire instrumenten van Europa tijdens de Renaissance.  

 

Dowlands 'Flow my tears' weerklonk, stil en weemoedig. De kleintjes keken er met open monden naar. Annemarie Peeters, De Standaard **** 

Sofie Vanden Eynde was de voorbije jaren oa te horen op De Dag van de Oude Muziek, Midis Minimes, Festival Oude muziek Utrecht, Festival van Vlaanderen, Musica Sacra en in BozarAmuz, concertgebouw Brugge en vele anderen.  www.sofievandeneynde.be 

Lieselot Dewilde zingt oa bij LOD, Psallentes, Vox Luminis, Bel Ayre en is eveneens bekend als ‘de sopraan’ van het VRT programma ‘iedereen beroemd’. www.lieselotdewilde.net 


Kleuters en hun juffen worden na de voorstelling uitgenodigd op het podium.


Credits

Luit Sofie Vanden Eynde Zang Lieselot De Wilde, Concept Alexandra Aerts Technisch advies Hendrik Collier
In samenwerking met Muziekcentrum De Bijloke & CC De Ververij Ronse  

Doelgroep(en):
0KK Kleuter - onthaalklas
1KK Kleuter - 1ste kleuterklas
2KK Kleuter - 2de kleuterklas
3KK Kleuter - 3de kleuterklas


Duur:  40 minuten

Prijs:  € 4.00 per leerling

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren

Bijlagen:
 recensie Rosalba De Standaard.pdfReservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
ma 17.02.2020 10:00 - 10:40 Everna (Sint-Vincentiusstraat 30, 1140 Evere) volzet
ma 17.02.2020 13:30 - 14:10 Everna (Sint-Vincentiusstraat 30, 1140 Evere) 22 Inschrijvingen zijn afgesloten
di 18.02.2020 09:15 - 09:55 Everna (Sint-Vincentiusstraat 30, 1140 Evere) volzet
di 18.02.2020 10:30 - 11:10 Everna (Sint-Vincentiusstraat 30, 1140 Evere) volzet