When Arabs danced

Door: J.E.F.

Film Regisseur Jawad Rhalib stuurt ons beeld van de Arabische wereld grondig bij: een rijke geschiedenis vol innovatieve wiskundigen, filosofen en kunstenaars wordt vandaag enkel nog vertaald in beelden van oorlog en geweld.

Moslimfundamentalisme heeft de ooit rijke, diverse Arabische cultuur stevig in zijn grip. De moeder van Jawad Rhalib was buikdanseres. In een niet zo ver verleden stond deze Arabisch dans voor sensualiteit en vrouwelijkheid tot radicalen, in de naam van Allah dansen, muziek en andere artistieke expressie als onrein bestempelden. Rhalib werd geleerd dat hij zich moest schamen voor zijn moeder. Wat zijn de effecten van deze radicale ommekeer voor dansers en kunstenaars in de Arabisch wereld? Blijven ze koppig verder doen en vechten ze voor de vrijheid van meningsuiting of sijpelt er toch een vorm van zelfcensuur in hun werk?

When Arabs danced geeft een stem aan het verzet tegen een verstikkend regime. Met getuigenissen van o.a. gelauwerde actrices en theatermakers die weigeren om zich monddood te laten maken door conservatisme, fundamentalisme of nationalisme. Een goede omkadering bij deze documentaire is een must.


Thema’s: Burgerzin, Historische context, Identiteit (ik en de wereld), Migratie, Multiculturele samenleving, Onderdrukking, Politiek, Weerbaarheid

Een goede omkadering bij deze documentaire is een must. Ga na de film in dialoog met artiesten uit de film die zich verzetten tegen en zoeken naar naar een antwoord op deze aanval op de (artistieke) vrijheid. De Iraans-Belgische theatermaakster Sachli Gholamalizad, visual artist/dramaturge Maryam Kamal Hedayat en de Belgische theatermakers van Action Zoo Humain engageren zich graag. 
De duur van het nagesprek is afhankelijk van het publiek en wordt in overleg met de school bepaald.

Bij deze documentaire hoort ook een educatieve lesmap.

 


Credits

Jawad Rhalib, BE & EG, 2019, 84'

Doelgroep(en):
5M Secundair - 5de jaar
6M Secundair - 6de jaar


Duur:  120 minuten

Prijs:  € 4.00 per leerling

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren

Bijlagen:
 When Arabs danced lesmap.pdfReservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
vr 07.02.2020 10:00 - 12:00 Cinema Palace (Anspachlaan 85, 1000 Brussel) volzet