The President’s Jacket

Door LUCAS KATANGILA

© Karolina Maruszak

Dans Met zijn politieke solo The President’s Jacket kaart de Congolese danser, choreograaf en activist Lucas Katangila de wantoestanden in Oost-Congo aan. Gehuld in witte kledij, doopt hij zijn armen in een bad vol bloed – bloed dat er dagelijks vergoten wordt.

Het presidentenjasje wordt van president op president doorgegeven, als instrument van machtsvertoon. Het geeft de machthebber een vrijgeleide om zich onrechtmatig te verrijken, om de bevolking uit te buiten, om dagelijks geweld toe te laten. 

Met zijn politieke solo The president’s Jacket kaart de Congolese danser, choreograaf en activist Lucas Katangila de wantoestanden in Oost-Congo aan: bovenop het interne dagelijkse geweld, veroordeelt hij ook de rol van het Westen in de uitbuiting van Congolese rijkdom en haar bevolking. Gehuld in witte kledij, doopt hij zijn armen in een bad vol bloed – bloed dat er dagelijks vergoten wordt.  

Zijn choreografie balanceert tussen soepele, vloeiende bewegingen en een zeer berekende, soms zelfs ingehouden dans. Tot de spanning niet meer te houden is, het stuk losbarst en al het geweld uitspuwt dat deze gekwetste regio te verduren heeft.  

Lucas Katangila gebruikt zijn werk expliciet als wapen om het geweld in Congo tegen te gaan en er aandacht rond te creëren in Europa. Met invloeden uit hiphop, hedendaagse dans en traditionele Afrikaanse dans slaat hij met zijn choreografieën een brug tussen Europa en Afrika. In 2020 won hij de Roel Verniersprijs op Het Theaterfestival. 

Credits

Door en met: Lucas Katangila - geluid: Ben Kamuntu, Pablo Mahiant - licht: Remy Urbain - dramaturgie: Anna Kuch  

Doelgroep(en):

5M
Secundair - 5de jaar
6M
Secundair - 6de jaar

Duur:

nog niet gekend

Prijs:

€ 8.00 / leerling

Aantal vrije plaatsen:

Zie de data onderaan

 Reserveren

Reservatie maken

Kies één van de onderstaande data

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen Reserveer
vr. 28-10-2022 13:30 - ... Kaaistudio's volzet