Over ons
Praktische info
Tips voor leerkrachten
Contractueel
Locaties
Interessante links
Computerproblemen?
Muziek De vuurvogel van Stravinsky is een van de meest indrukwekkende composities ooit geschreven. Ontdek samen met je klas dit symfonische meesterwerk in Bozar en maak ook nog kennis met drie andere 20ste-eeuwse klassiekers.
Met behulp van geprojecteerde beelden legt visueel kunstenaar Eva L’Hoest de link met het actueel thema van nucleaire afval in ons land, dat de afgelopen 60 jaar onafgebroken door onze energiecentrales werd (en nog steeds wordt) geproduceerd.
Hoogradioactief kernafval is een maatschappelijk probleem dat een maatschappelijk debat vereist. Daarom creëert het Belgian National Orchestra in samenwerking met de NIRAS hierover een jongerenvoorstelling. De jonge Belgische videokunstenares Eva L’Hoest gaat aan de slag met vier twintigste-eeuwse muziekwerken: Hymn to the Sun van de Amerikaanse minimalist Philip Glass, Stravinsky’s Vuurvogel, Liquid Marble van de Zweedse Anders Hillborg en Jean Sibelius’ Zwaan van Tuonela. Zijn er parallellen te trekken tussen de Egyptische zonneverering en onze energieverslaafdheid? Tussen de onsterfelijkheid van de mythische vuurvogel en de lange halveringstijd van radioactief afval? Tussen Sibelius’ zwaan en het regeneratieve karakter van de natuur? Met behulp van CGI brengt Eva L’Hoest op poëtische wijze het hoogradioactieve afval en onze omgang daarmee in beeld, in zowel het verleden, het heden als de toekomst.
Deze voorstelling wordt omkaderd door verschillende activiteiten. In een workshop in Bozar, voorafgaand aan de voorstelling, krijgen jongeren een introductie tot zowel de uitdagingen die gepaard gaan bij het bergen van radioactief afval, de gespeelde muziekwerken, als de videobeelden van Eva L’Hoest. Daarna is er ruimte voor debat tussen de jongeren. Na de voorstelling worden ze uitgenodigd om een boodschap achter te laten in een echt bergingsvat dat zal dienst doen als tijdscapsule. Welke boodschap willen zij achterlaten voor het geval iets of iemand in een verre toekomst de rust van de bergingsplaats schendt? Is taal een effectief middel om een boodschap achter te laten die hopelijk pas binnen vele duizenden jaren ontdekt wordt, of zijn tekeningen, eventueel zelfs symbolen effectiever? En wat te vertellen over de wereld waarin wij vandaag leven, de wereld die het nucleaire afval heeft geproduceerd?
Meer info over dit project zie bijlage.
Voorafgaande workshop in BOZAR: €5/ll met een min van €100/klas
Duur: 2 x 50 min
Min. 20 leerlingen – max. 25 leerlingen
Naast de workshop komt er ook nog een inspiratiemap