Josse Jnr.

Door LOD muziektheater

© Fred Debrock

Theater Josse Jnr. is een onderzoek van taal, specifiek het leren van taal, en de onvermijdbare machtsrelaties die hieruit voortkomen.

Na hun eerdere samenwerking gaan Ahilan Ratnamohan en Etuwe Bright Junior in deze voorstelling verder in op vragen omtrent het ‘sterrendom’. Ze onderzoeken het medium van taal, in het bijzonder het leren van taal en het beheersen van taal als migrant tegenover een native speaker. Hiervoor doen ze niet alleen beroep op Josse De Pauw als de derde performer op het podium, maar ook op diens teksten. Door de simpele, maar zeer ingewikkelde poging van Junior om teksten van Josse te leren, stellen zij zich vragen over wie een ster kan worden en onder welke voorwaarden.

 

Alle drie zijn ze verbonden door de wil om te spelen en door de Nederlandse taal, maar in totaal andere stadia van het leven en met een totaal andere connectie tot de Nederlandse taal. Junior is een economisch migrant uit Nigeria en beschouwt het theater als een laatste kans om iets beter te bereiken dan werken in de fabriek na een gefaalde voetbalcarrière. Ahilan is een migrant uit de veel meer geprivilegieerde Australische context, maar toch uiterlijk Sri Lankees Tamil. Hij is iets ouder dan Junior, gevestigd in België maar iets meer verscheurd in zijn verlangen om een ster te zijn. Josse heeft, in zijn zeventigste jaar ondertussen, heel de wereld rond getourd en heeft op zich niets meer te halen of bewijzen. Hij is een gevestigde ster, in zijn eigen land.

 

AHILAN RATNAMOHAN (Australië, °1984) is een performer en theatermaker die werkt met atypische vormen en invloeden in de theatercontext, in het bijzonder voetbal en taalleerprocessen. Hij werkt vaak met mensen zonder klassieke theateropleiding.

Acteur en regisseur JOSSE DE PAUW (België, °1952) begon zijn loopbaan in 1976 met Radeis International, een succesvolle theatergroep die tot 1984 voorstellingen speelde in heel Europa en overzee, van Vancouver tot Los Angeles, van Caracas tot Hong Kong. Sinds 2004 ontwikkelt hij zijn theaterwerk bij LOD.

Na een gefaalde professionele voetbalcarrière, moest ETUWE BRIGHT JUNIOR (Nigeria, °1988) op zoek naar een andere manier om het sterrendom te bereiken. Acteur worden leek zijn beste en laatste kans. Na zijn voorstelling Look on the Bright Side, werkt hij nu opnieuw samen met regisseur Ahilan Ratnamohan.

 

Bij deze voorstelling wordt vooraf een omkadering in klas voorzien door Ahilan Ratnamohan.

Credits

concept, regie & spel Ahilan Ratnamohan tekst & spel Josse De Pauw spel Etuwe Bright Junior dramaturgie Petar Sarjanovic kostuums Anne-Catherine Kunz techniek Timme Afschift & Gilles Roosen productieleiding Liesbet Termont productie LOD muziektheater coproductie Theater Kampnagel Hamburg, Robin vzw Explore The North Leewarden

Met dank aan MONTY Met de steun van DE TAX SHELTER MAATREGEL VAN DE BELGISCHE FEDERALE OVEHEID tax shelter intermedair FLANDERS TAX SHELTER

Doelgroep(en):

5M
Secundair - 5de jaar
6M
Secundair - 6de jaar
7M
Secundair - 7de jaar

Taalniveau:

Duur:

75 minuten

Prijs:

€ 8.00 / leerling

Aantal vrije plaatsen:

Zie de data onderaan

 Reserveren

Reservatie maken

Kies één van de onderstaande data

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen Reserveer
vr. 06-10-2023 13:30 - 14:45 De Kriekelaar volzet