BRICK

Door Samuel Bey

© Jostijn Ligtvoet

Theater ‘BRICK’ is het woordeloze verhaal over een letterlijke en figuurlijke hoeksteen van onze samenleving: de baksteen. Kleirood, beetje stoffig, stevig én fragiel. Maar vooral: vol betekenis. Als symbool voor een woning, bijvoorbeeld. De bodemlaag van elke maag in Vlaanderen.

Als jonge dertiger is artiest Samuel Bey niet immuun voor sociale druk en de steeds moeilijker in te lossen verwachting om een eigen huis te bezitten of te (ver)bouwen. Eén van de vereiste vinkjes voor een zogenaamd ‘succesvol’ leven. Het inspireerde hem om er iets artistieks mee te doen.

In ‘BRICK’ plaatst Bey zijn eigen lichaam tegenover tientallen kilo’s snelbouwsteen. Hij jongleert, danst en maakt live sculpturen, met de holle steen als totem van én uitlaatklep voor zijn stille strijd. Daarnaast gaat ‘BRICK’ ook over vakmanschap, zoals Bey slalomt tussen virtuoze bouwvakker en ‘heilige huisjes’-schopper, rakelings langs en voorbij de klassieke grenzen van de circusperformance.

Wat ‘BRICK’ opbouwt, komt uiteindelijk weer naar beneden. Van begin tot einde zindert en slingert er spanning tussen de artiest, de stenen, de zwaartekracht en het publiek. Bouwer en bouwwerk flirten non-stop met dreiging in een oermenselijk verhaal van doorzetting – zelfs bij absurde tegenstrijd.

Met ‘BRICK’ creëert Samuel Bey een gelaagde voorstelling, die voor jong en oud tot de verbeelding spreekt.

Samuel Bey is een Belgische artiest met een diep verankerde fascinatie voor circus, objectdesign en uitvindingen. Zijn eerste hoofdstuk als kunstenaar begon in 2001 als jonge jongleur bij circusatelier Woesh. Bey schaafde er jarenlang aan zijn performance-skills en boetseerde er een eigen wereld van interesses – wat leidde tot de opleidingen Archirectuur en Productontwikkeling. Na zijn studies gaf Samuel er enkele jaren zelf circusles, werd hij staflid en zette hij zijn schouders onder verschillende jongerenproducties. Hij nam uiteindelijk zijn voorliefde voor zowel objecten (van studie tot ontwerp) als het circus in handen en versmolt ze tot innovatieve voorstellingen. Met de productie ‘No Way Back’, zijn eerste stuk als maker, speler en medeoprichter van circusgezelschap Duo Berlingo, drukte Samuel een nieuwe stempel op het circusgenre met bakken gusto en een verfrissende lading menselijkheid. Sinds 2017 toert Bey met deze voorstelling in binnen- en buitenland en timmert hij verder aan het ontwikkelen van eigen werk en toekomstige samenwerkingen. Zo bereidt hij met actrice/theatermaakster Abigail Abraham de voorstelling ‘BAAS’ voor, die in 2024 in première gaat.

Credits

Concept en spel: Samuel Bey, Procesbegeleiding: Louis Vanhaverbeke, Exterior eye: Benjamin Verdonck, Artistieke input:  Bauke Lievens, Abgial Abraham, Sander de Cuyper
Met de steun van de Vlaamse Overheid  
Coproductie: PERPLX, CIRKLABO/30CC, Residenties: MiraMiro, PERPLX, CIRKLABO/30CC, Tollhaus Karlsruhe en  FIRM Artlab, De Clinch 

Doelgroep(en):

3LJ
Lager - 3de leerjaar
4LJ
Lager - 4de leerjaar
5LJ
Lager - 5de leerjaar
6LJ
Lager - 6de leerjaar

Duur:

50 minuten

Prijs:

€ 5.00 / leerling

Aantal vrije plaatsen:

Zie de data onderaan

 Reserveren

Reservatie maken

Kies één van de onderstaande data

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen Reserveer
do. 22-02-2024 10:30 - 11:20 De Linde volzet
do. 22-02-2024 13:30 - 14:20 De Linde volzet