Aatos en de wereld

Door Reetta Huhtanen Steven Reaman (workshop)

Film De 6-jarige vrienden Aatos, Amine en Flo wonen in Brussel. Ze beleven er samen hun kleine avonturen, ontdekken de stad, klimmen in bomen en maken veel plezier. Tot terroristische aanslagen in Brussel hun harmonieuze wereld ruw verstoren. Plots patrouilleren er gewapende soldaten door hun straat.

De rijke waaier aan culturele verschillen tussen Aatos, Amine en Flo representeren in deze Brusselse documentaire perfect de diversiteit van Brussel. De jonge personages tonen dat het wél mogelijk is om samen te leven met zoveel verschillende culturen, zonder in hokjes te moeten denken. De ontwapenende en filosofische manier waarop de kinderen naar de wereld kijken werkt aanstekelijk en maakt de film erg toegankelijk voor jonge kinderen. De camera volgt hen op ooghoogte. 

Deze korte documentaire (24') vormt de insteek voor de workshop 'filosoferen met kinderen' door een ervaren Brusselse docent. We werken met deze workshop aan noodzakelijke interlevensbeschouwelijke competenties, dialoog en zingeving. Kinderen stellen van nature zich vragen over leven en dood. Het antwoord niet weten mag ook, zoals een kind het in de film verwoordt: 'Ik weet eigenlijk niet of ik dat weet'. 

Hoe ervaren kinderen God in een multiculturele samenleving? Waarom geloven mensen? Waarom geloven anderen niet? Hoe gaan we om met die verschillen? Wat maakt ons allemaal menselijk?

Tijdens een filosofisch gesprek is er geen juist of fout... enkel aandacht voor wat je denkt. We vertrekken steeds vanuit de verwondering en wordt er laagdrempelig - en niet beoordelend - ingegaan op de grote levensvragen die we ons allemaal stellen. Groot en klein.

De film duurt een klein halfuurtje, de workshop filosoferen een uur.

Credits

Reetta Huhtanen - BE - 2019 - 24' - Nl gesproken versie

Doelgroep(en):

2LJ
Lager - 2de leerjaar
3LJ
Lager - 3de leerjaar
4LJ
Lager - 4de leerjaar

Duur:

90 minuten

Prijs:

€ 3.00 / leerling

Aantal vrije plaatsen:

Zie de data onderaan

 Reserveren

Bijlagen:

 Lesmap

aanmelden om te kunnen downloaden

Reservatie maken

Kies één van de onderstaande data

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen Reserveer
do. 10-03-2022 11:30 - 13:00 Everna volzet
vr. 22-04-2022 09:00 - 10:30 De Linde volzet
vr. 22-04-2022 10:15 - 11:45 De Linde volzet
vr. 22-04-2022 13:00 - 14:30 De Linde volzet