Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (alternatief Zeker zonder)

Door Kleinood

© Wim Hermans

Theater Heb je nog geen lievelingsdier? Struikel je wel eens over een nijlpaard? Moet je midden in de nacht plassen, maar is het koud en bevriezen je tenen?

Op al deze vragen biedt auteur Edward van de Vendel een antwoord in zijn dichtbundel ‘Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt’.

Deze gedichten vormen het vertrekpunt voor theatermakers Anke Verschueren en Jelle Marteel. Zij vertalen de speelse poëzie naar een intieme theatervoorstelling voor een jong publiek. In de hoop dat deze gedichten antwoorden bieden op een aantal prangende levensvragen. Want wat moet je doen als je opa steeds meer vergeet? Of als je je naam niet mooi vindt?

In de voorstelling wordt de Wat-Je-Moet-Doen Helpdesk in het leven geroepen. Twee sympathieke medewerkers beantwoorden telefoontjes, mails en ook vragen uit het publiek. Via de muzikale en absurde gedichten gaan ze op zoek naar antwoorden. Wat moet je doen als je geen lievelingsdier hebt? Wat moet je doen als je moeder huilt? Wat moet je doen als je niet weet wat je moet worden? Het zijn vragen die een grote impact hebben op kinderen. De theatermakers van Kleinood geloven dat poëzie de sleutel is die antwoorden kunnen ontgrendelen.

‘Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt’ kent zijn start als voorstelling in bibliotheken tijdens de Jeugdboekenmaand 2022. Daarna zetten de makers dit project om in een kleinschalige zaalvoorstelling. Zo willen ze het jonge publiek op een inspirerende manier kennis laten maken met hedendaagse poëzie.

Anke Verschueren neemt haar grote liefde, de taal, overal mee naartoe. Van papier naar podium naar podcast. Ze heeft een diploma Nederlands en studeerde daarna Woordkunst. Ze schrijft, maakt, speelt, leest, presenteert, monteert, modereert en zingt. Anke was eerder te zien in de vertelvoorstelling ‘Een Held’ en studeerde af met de solovoorstelling ‘I’M NOT GONNA WRITE YOU A LOVE SONG’, een poëtische DJ-performance.

Jelle Marteel behaalde zijn diploma Master in het Drama aan het Conservatorium Gent. Hij werkte als freelance theatermaker bij o.a. De Werf, JAN, Ultima Thule en 4Hoog. In 2010 richtte hij met Philippe Annaert het collectief BRANDUNG op. Hiermee maakten ze voor een jong publiek de voorstellingen ‘Boomjong’, ‘Midzomernachtsdroom’, ‘Stomkop’ en meer. In 2021 vervelde BRANDUNG tot Kleinood. Onder deze naam legt Jelle Marteel zich specifiek toe op kleinere, intiemere voorstellingen voor een jong publiek.

Credits

Van/met Anke Verschueren & Jelle Marteel, Coaching Peter Seynaeve, Decor Studio Kuurjeus, Techniek Jens Paeyeneers, Affiche Jenny Stieglitz

Doelgroep(en):

3LJ
Lager - 3de leerjaar
4LJ
Lager - 4de leerjaar

Duur:

50 minuten

Prijs:

€ 5.00 / leerling

Aantal vrije plaatsen:

Zie de data onderaan

 Reserveren

Bijlagen:

 Lesmap
Speel als voorbereiding op deze voorstelling het online theaterspel in je klas!
Ga naar www.voordeshow.be.

Reservatie maken

Kies één van de onderstaande data

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen Reserveer
do. 27-04-2023 10:30 - 11:20 De Linde volzet
do. 27-04-2023 13:30 - 14:20 De Linde volzet